Начало / България / 7-те рилски езера – магия от планината
7-те рилски езера – магия от планината

7-те рилски езера – магия от планината

Двеста тридесет и три езера блестят по всички дялове на Рила. Повечето от тях са образувани през ледниковия период и са разположени в циркуси. Тридесет и пет от езерата пресъхват през летния сезон. Само тук-там из планината езерата са събрани на по-големи групи. Цветът на езерата зависи от дълбочината им, от биологичния свят, който те крият и от промените на времето. Дълбоките езера блестят зелени или синьо-зелени. По-плитките са жълто-зелени, а най-дълбоките имат тъмносин цвят. Седемте рилски езера са нанизани стъпаловидно едно над  друго в зигзаобразна линия. Когато стъпиш по тези места ще се почувстваш в истинско езерно царство, където езерата са разхвърляни и са заобиколени от пропасти, скали и зъбери.

Първото езеро с право носи името Горно, но много туристи правилно са му дали и името Сълзата. То е разположено най-високо и е дълбоко 4 – 5 метра. Второто езеро някой наричат Дълбокото, но е известно и като Окото. Дълбоко е цели 40м.  Третото езеро наричат Черното, но поради формата му сред туристите е популярно като Бъбрека. В неговите води се оглежда връх Харамията. То е и с най-голяма видимост – около 18м дълбочина.  Четвъртото езеро носи имената Кривото езеро и Близнака, защото при сухи години се разделя на две. Дълбочината му достига 27 – 28 м. Петото езеро туристите наричат Трилистника. То има дълбочина 6 -7 метра. Шестото езеро се нарича Рибно и е най-плитко – 2 – 3 метра. На неговия бряг е построена хижа „Седемте рилски езера”. Най-ниското езеро е седмото, наричано Долното или Черното. То е дълбоко 10-11 метра и събира водите на всички езера.

На 2 часа път от седемте рилски езера може да посетите хижа „Скакавица”. Тя се намира на пътеката от Сапарева баня през Седемте рилски езера за Рилския манастир. След приключението в Рила планина можете да отседнете в хижата и да поемете дълбоко от рилския кристален въздух преди да се върнете отново в сивия, забързан град. Ако си бил в Рила и не си ги посетил, как ще усетиш опиянението, което предизвиква гледката. А и не  е  ли невероятно отново да изпиташ онова гъделичкащо чувство, че си гражданин на майка България, която ни  е дарила с толкова спиращи дъха природни дадености.

 

Начало