Начало / По света / Европа / Цикладските острови – перлите на Егейско море
Цикладските острови – перлите на Егейско море

Цикладските острови – перлите на Егейско море

Цикладските острови са разположени на кръстопътя на важни морски пътища. В продължение на векове силните държави от региона ограбват островите и им налагат многобройни данъци.santorini7

По тези малки и окъпани в слънце острови човекът е оставил следи още от пра­исторически времена. На Цикладите се появяват заселници още през IV хил. пр. Хр. Към края му местна­та цивилизация вече е достигнала високо равнище на развитие, като основното занимание е обработката на метал. В това отношение обита­телите на островите не са изклю­чение от останалите обитатели на Егейския регион. Около III хил. пр. Хр. на Крит започва разцветът на минойската култура, под чието влияние попадат и Цикладските острови.Остров Миконос През II хил. пр. Хр. минойската култура е изместена от микенската, последвана от йоний-ската и дорийската. През 477 г. пр. Хр. под натиска на Атина Цикладите се присъединяват към Атин­ския морски съюз. Атиняните са заинтересувани много повече от данъка, плащан от островите, отколкото от сътрудничеството на равна нога с тях. Често те са принудени да използват сила, за да накарат свободолюбивите обитате­ли на островите да плащат налозите си. През 133 г. пр. Хр. Цикладите стават съставна част от римската провинция Азия, а след падането на Римската империя са присъединени към Византия. По-късно островите попадат под властта на венеци­анците. В резултат на мисионер­ската дейност на острова и до днес са запазени многобройни правосла­вни и католически манастири. Остров МилосВълните завоеватели, привлечени от богатството на островите, сякаш нямали край. Съдбата на Циклад­ските острови зависела от феодални владетели и пирати, които се интересували само от лесни печал­би и грабителство. От средата на XVI в. властта на отоманските турци се чувства само в икономическата сфера. Султанът дава на Цикладските острови широка автономия. След получава­нето на независимостта си през 1830 г. островите се присъединяват към новообразуваната гръцка държава. През XX в. недостигът на питейна вода и на обработваема земя става причина за масова емиграция на населението. Днес над стоте хиляди жители на Цикладите живеят от риболов и туризъм най-вече когато на островите пристигат посетители от цял свят, очаровани от приятния климат и синьото безоблачно небе.

Остров ИосЦикладите очароват своите гости  с  живописните  си пейзажи – асиметрични се­лища, тесни улички и многобройни църкви на блестящ бял фон. Архипелагът обхваща 38 острова (всеки един с площ не по-голяма от 400 км2), както и множество по-малки островчета. Само 24 острова са населени. Те имат обща площ 2 572 км2. Цикладските острови са отделен административен район със столица Ермуполи на остров Сирос. Островите са отделени един от друг посредством тесни проливи, най-широкият от които достига 37 км.

Ежегодното нашествие от зажад­нели за слънце европейски туристи разделя островите на две категории – богати и бедни. Ако Миконос, Иос, Санторини и Парос не могат да се оплачат от липса на посетители, то Кимолос и Анафи остават почти пусти.

Начало