Начало / По света / Австралия и Океания / Тасмания – островът на орхидеите
Тасмания – островът на орхидеите

Тасмания – островът на орхидеите

Първият европеец, стъпил тук, бил Абел Тасман – холандски мореплавател (1603-1659 г.), който открил още Нова Зеландия и островите Тонга и Фиджи. Тогава, в 1642 година, нарекли острова Земята на Ван Диемен, губернатор на Източна Индия, покровител на Тасман при експедицията. Едва в 1856 г. островът бил наименуван Тасмания. Първоначално Тасман смятал, че това е неразделна част от южния континент. 156 години по-късно лекарят от Сидни д-р Бас доказал наличието на широк проток на север от Тасмания, наречен днес Басов.Тасмания е един от големите строви на Земята. Формата му е почти като на сърце, а площта му-67 894 кв.км.- го прави малко по-голям от Шри Ланка Бреговете му, скалисти и стръмни,  дълбоко нарязани, на пръв поглед приличат на неповторимите фиорди на Норвегия. Не е трудно при ясно време, от полуостров Уилсън-Промонтори – най-южната част на Австралия, да се види, че широкият 240 км Басов проток е осеян от острови и скали.

Тасмания е планински остров. Не случайно и посетителите го наричат Швейцария в умален вид. На запад е планината Оса, която е най-високата на острова – 1617 метра. Тя е изградена от  успоредни хребети, отделени от дълбоки, вечнозелени долини. На изток има редица or плата, всяко от които е с различна височина от 360 до 1100 метра. Централното плато е осеяно от над 4000 езера, които по структура наподобяват езерните райони на Северна Канада и Финландия. Всички те са плитки, включително и Голямото езеро, Езерото  Сейнг Клеър е най-дьлбокото (215 метра) и удивително прилича на езерата от Северна Италия. Местните  езера са  скътани  в  горите, заобиколени от обилна растителност, и имат много сходства с тези на Шотландия и Швейцария. Климатът на Тасмания е океански, влажен и умерен, с меко и горещо ля­то, мека зима и валежи през цялата година.

По правило районите с обилни валежи са и с богата растителност, присъща за влажните гори от тропиците. В Тасмания са открити 1067 растителни вада, като 300 от тях са само „тасмански”. Най-импозантният сред тях е т.нар. „кълбовиден евкалипт”, който достига до 100 и повече метра височина. Островът е известен с богатството си от орхидеи – 86 вида, като цветовете им са колкото красиви толкова и оригинални. Животинският свят е напълно австралийски. Само два вида днес не се срещат в Австралия, независимо че  преди  хиляди години те са живели и там -торбестият вълк и торбестият дявол. На острова живеят 179 вида птици, като 15 са присъщи само за Тасмания.Няколко думи за коренното население. Когато островът станал колония на Великобритания в  1803година, местното население надхвърляло 200 000 души. В 1866 след близо 60-годишна жестока колониална политика, от аборигените останали само 3 жени и един мъж, а в 1876 година починала и последната жена, Лала Рок, на 76 години!

Начало