Начало / По света / Северна Америка / Сенотите и подводните реки на п-в Юкатан, Мексико
Сенотите и подводните реки на п-в Юкатан, Мексико

Сенотите и подводните реки на п-в Юкатан, Мексико

Отвъд крайбрежните игрища по карибския бряг на п-в Юкатан се крие най-голямата му тайна. Той прилича на огромен къс швейцарско сирене, направено от варовик. Проядената през хилядолетията от дъждовните бури порестата скала е направила място за цяла подземна речна система. Между Плая дел Кармен и Тулум са картирани цели 560 км от преплитащи се помежду си подземни канали, а това е само 10 % от всички подводни пътища.

Някои от подводните реки са необикновено дълги. Една от тях лъкатуши цели 153 км през зали със сталактити, в които може да се побере голям пътнически самолет, и се провира през цепнатини, които едва побират един водолаз. По права линия площта, на която е издълбано подземното речно корито, е с дължина само 10 км. Подобни гигантски подземни меандри са причина за отличното разпределение на прясна вода из полуострова, за свежестта на джунглата и за разцвета на древното царство на маите. Тогава, както и сега, подземните реки са достъпни от повърхността на терена посредством естествените кладенци, сенотес. Те представляват малки огрени от слънцето езерца, пръснати върху зеления килим на джунглата и повечето са с отвесни стени, сякаш някои специално е дълбал огромните дупки във варовиковата скала. Маите смятали, че сенотите са врати към отвъдното. Така или иначе те били врати към единствения източник на питейна вода.

Спускането в сенот е като влизането в скъпоценен камък. Смарагдови лъчи се вмъкват през отвора в каверната и осветяват прозрачните води в които гъмжи от стрелкащи се между корените на дърветата и листата на водните растения гупи. Малко по-надълбоко, където сладката вода се среща със солената, тя става като мазна и цветовете се размиват във въртящ се калейдоскоп. Видимостта се възстановява, когато преминете в изцяло морски води, а красотата им се подсилва от призрачно зелената светлина високо над вас. Истинска магия! Който има възможност не трябва  изпуска изживяването.

Начало