Начало / По света / Австралия и Океания / Розовото езеро Хилиър, Австралия
Розовото езеро Хилиър, Австралия

Розовото езеро Хилиър, Австралия

Розовото езеро – звучи интересно нали. Езерото Хилиър се намира на остров Мидъл, най-големият от архипелага Решерш в Западна Австралия. Водния басейн е разположен съвсем близо до океана, а водите му са оцветени в ярко розов цвят. Този природен феномен се е превърнал в отличителна черта на архипелага и привлича вниманието на много туристи. Погледнато от птичи поглед езерото наподобява голяма розова дъвка, но от брега то по-скоро е прозрачно, нежнорозово.

Lake HIllier

Езерото Хилиър

Хилиър е с дължина около 600 метра. Бреговете му са заобиколени с пясък и гъста гориста местност от храсти и евкалиптови дървета. Тясна ивица от пясъчни дюни и растителност го делят на север от Южния океан.

За разлика от други розови басейни в света като езерото Ретба и солените езера в залива Сан Франциско, в Хилиър окраската на водата все още остава загадка. През 1950 г., група учени започнали да изследват водите на езерото, като се надявали да открият водораслите Dunaliella salina, които образували червения пигмент, но такива не присъствали тук. Друга хипотеза сочи, че розовият цвят се дължи на червеникавите халофилни бактерии в солната утайка. Със сигурност цветът не е трик на светлината и това може лесно да бъде доказано, чрез проба в контейнер – тя си остава червена.

Езерото Хилиър

Езерото Хилиър

Първите сведения за Хилиър датират от 1802 година и са на британския мореплавател и хидрограф Матю Флиндърс. Той изкачил най-високият връх на остров Мидъл (Flinders Peak), за да изследва околните води, когато се натъкнал на този забележителен розов феномен. За кратко езерото се е използвало за добив на сол, но днес то е почти недокоснато и предоставя на посетителите една от най-невероятните гледки в света.

Въпреки необичайния си цвят, водата в Хилиър не е отровна и не показва никакви нежелани ефекти върху кожата.

Източник:  Hobyto.com

Начало