Начало / По света / Азия / Предизвикателството K2
Предизвикателството K2

Предизвикателството K2

K2

K2

K2 е най-високият връх в Каракорум – планински масив, който се простира върху площ от 22 000 км2 и който е най-обширната ледникова област след полярните. През 1892 г. първият опит за покоряване на върха завършва с неуспех. Втората атака е предприета през 1902 г. от австрийско-британска експедиция, водена от Оскар Екенщайн. На височина около 6 600 м алпини­стите са принудени да се върнат. Рекордът на Екенщайн е надминат едва през 1938 г., когато американ­ска експедиция, водена от Чарлз Хюстън, започва изкачването си от югоизточната страна и успява да достигне до 8 000 м, а една година по-късно до 8 300 м височина.

Хюстън, който на­рича К2 „дивия връх”, не се предава. През 1953 г. той се завръща на върха и вероятно е щял да го покори, ако не се разразила снежна буря, продължила 10 дни. Суровите усло­вия превръщат К2 в едно от най-голе­мите предизвикател­ства в борбата на човека с природата.

Лино Лачедели

Лино Лачедели

Една година след експедицията на Хюстън и непосредствено преди покоряването на Еверест от Едмънд Хилъри, придружен от шерпа Тенсинг Норгей, К2 най-накрая е победен. Експедицията, успяла да покори върха, е водена от опитния италиански алпинист Ардито Алезио.

Членовете й, Акиле Компаньоли и Лино Лачедели, достигат върха на 31 юли 1954 г. През 1979 г. италианецът Райнхолд Меснер става първият човек, покорил К2 без кислородна бутилка.K2 е много труден за изкачване на първо място заради целогодишния снеговалеж. Това прави алпинизма много опасен, тъй като никога не се знае дали ледът е достатъчно устойчив, за да издържи куките и въжетата. Около 50 алпинисти са платили с живота си опита да покорят „дивия връх”. Първият европеец, който достига до Каракорум,

K2

K2

е Марко Поло, пътешествал по пътя на коприната. Този планин­ски масив се намира на североизток от най-западната верига на Химала-ите. Никъде другаде в света няма толкова много върхове, разположе­ни на такава малка площ. К2, висок 8 611 м, се извисява над Файчан Кангри (Броуд Пик) и Гашебрум. По-висок от него е само връх Еверест.

Британецът Т. Дж. Монтгомъри кръщава върха К2, след като през 1856 г. го измерва за първи път. Със съкращението К2 той изразява убеждението си, че върхът е вторият по височина в Каракорум. Англичанинът обаче се лъже, както показват по-точните измервания, извършени пет години по-късно. Неговият сънародник Хенри Хавъшъм Годуин-Остин установява действителната височина на върха -8611 м.

К2 от север

К2 от север

През 1856 г. Годуин-Остин е чиновник  в администрацията, отговарящ за извършване на измерванията в британските про­винции в Северна Индия – Пенд-жаб, Кашмир, Ладакх и Бутан. В негова чест К2 получава официално името връх Годуин-Остин, което се изгубва в множеството други названия. В Каракорум той се нарича още Чогори, Дапсанг, Ламбха Пахар, Когир Фенг или Кечу.

К2 се намира под контрола на Паки­стан и е съставна част на област Балторо. Върхът е в непосредствена близост с китайската граница, което предизвиква постоянни конфликти между Пакистан и могъщия му съсед. Конфликтът с Индия е още по-остър, понеже тя продължава да предявява претенции над Кашмир, който включва и област Балторо, и да смята, че правото да контролира К2 й принадлежи.

Начало