Начало / По света / Азия / Прамбанан – история от Индонезия
Прамбанан – история от Индонезия

Прамбанан – история от Индонезия

Прамбанан е уникален комплекс от хиндуистки храмове издигнати през 9 век сл. н. е., определен за най-голямото религиозно наследство на Индонезия,Prambanan Complex един от най-големите хиндуистки комплекси в югоизточна Азия и вписан в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и историческо наследство.

Комплексът разполага с 200 + постройки изпълнени в характерния азиатски архитектурен стил – тесни, високи, със заострени върхове. Има три основни зони. Първата, външна зона, е отделена с правоъгълна стена. Средната зона, побира 224 отделни малки храмове подредени в 4 концентрични редове. Стената и по-голямата част от храмовете са разрушени, останали са само основите и разхвърляни камъни. Последната зона е свещената вътрешната зона, която е отделена и повдигната на квадратна платформа, заобиколена от квадратни каменни стени с каменни врати към всяка една от посоките на света.prambanan В самия център има 3 основните храма посветени на божествената троица Тримутри – Брахма – Създателя, Вишну – Пазителя и Шива – Раздушителя и са обърнати на изток. Най-висок е храмът на Шива – 47м. Към всеки има по един придружаващ го храм, който е обърнат на запад, съответно – Нандини за Шива, Ангса за Брахма и Гаруда за Вишну. Освен тях има два странични храма и четири храма kelir(малки храмове, които напомнят на пурите в Бали и които се смятат за пазители от зли духове.

Прамбанан е известен още като Роро Джонгранг или „нежната девица”. Според легендата принцPrambanan Temple Бандунг Бондовосо се влюбил в принцеса Роро Джонгранг, дъщеря на крал Боко. Тя категорично отхвърлила неговото предложение за брак, понеже го ненавиждала за това, че убил баща й, за да управлява нейното кралство. Бондовосо обаче настоявал и Роро измислила хитър план как да се отърве от това предложение. Поставила невъзможното условие да стане негова съпруга, само ако й построи храм с хиляда статуи за една нощ. С помощта на добри духове Бондовосо започнал да строи и Роро се изплашила, че той ще успее. Събудила прислужниците си и наредила на жителите на града да нахвърлят ориз при източния храм и да го подпалят, така че пламналият огън да заблуди Бондовосо, че се е съмнало. Разбирайки, че е измамен Бондовосо, който вече бил направил 999 статуи, проклел своята избраница да се превърне в последната статуя на храма на нещастната му любов.

Източник:   vsichkipochivki.bg

Начало