Начало / По света / Азия / Посока… остров Бали
Посока… остров Бали

Посока… остров Бали

Бали е нещо като съвършеното място за почивка. Тук невероятните природни дадености са съчетани с богатата история, култура и изкуства на местното население. Островът е една от най-красивите симбиози между красиви плажове, тропически климат и джунгла, извисяващи се вулкани, планински склонове покрити със стъпаловидно оформени оризови тераси.
Освен неповторимата природна красота тук туристите имат възможност да се докоснат до богатата култура на тукашните хора. Ислям и будизъм се преплитат и съставят уникалните традиции и изкуства, сред които смайващи танци, скулптура и живопис. Неслучайно Бали се счита за едно от най-красивите места в света. Островът е известен още като “Острова на хилядата храма” заради множеството си пагоди и будистки храмове. Столицата на Бали е Денпасар и се разпростира по южния бряг на острова.  Днес на остров Бали живеят около 3 милиона души. 93% от тях са хинди, а останалата част мюсюлмани. Основната част от препитанието на местните идва от земеделието и по специално отглеждането на ориз. Риболовът е другият голям отрасъл на Бали.
Луксозните хотели, заведения и атракции за туристите ярко контрастират с ниския жизнен стандарт на местните. Дължината на остров Бали е 153 километра, а на ширина този тропически рай е 112 километра. Общата му площ възлиза на 5 633 км2. Сред най-големите природни атракции на Бали е връх Агунг. Той е активен вулкан и е най-високата точка на острова с неговите 3 142 метра надморска височина.

Разглеждането на всички храмове е невъзможно. Освен ако не сте решили да се преселите на Бали за достатъчно дълго време. Най-добре е да се доверите на местен водач, който ще ви насочи към по-известните и любопитни обекти (отворени за посещение) и ще ви разкаже интересни подробности от историята и значението им за местната култура.

Вероятно ще бъдете предупредени за правилата, които трябва да спазвате при досега си с местната религиозна общност (предимно балийски индуисти, но се срещат и мюсюлмани, будисти и християни). Следвайте ги стриктно, в противен случай може да си навлечете гнева на местните и… на боговете (не случайно другото име на Бали е „Островът на боговете).

Интересна е плажната ивица на Бали – северните пясъци на острова са тъмни и искрящи под напичащото слънце, а по южната брегова ивица плажовете са снежно бели и се мият от вълните на Индийския океан. От тропическата джунгла може да доловите невероятния аромат на орхидеи и хибискуси.
Туристическата обиколка на Бали, като оставим настрана лазурните плажове обградени с тропически дървета по периферията и атракциите за туристите, са невероятно много и разнообразни. Особено атрактивен за посещение е балийският театър. Ще останете очаровани от множеството галерии, търговски центрове и различни магазини, от които се носи невероятно ухание на ароматни свещи.

Не пропускайте да се насладите на местната кухня, като рибата и морските дарове са едни от най-вкусните специалитети. Имате възможност да си изберете между доста видове риби, скариди, омари, раци, октоподи. Просто си харесайте някоя, а балийските майстори ще ви я претеглят и ще я приготвят, така, както желаете. Пътешествието до остров Бали се прави веднъж, но изживяването остава за цял живот. Бали е абсолютното определение за екзотичен остров, но той е и едно от най-религиозните места на земята. Бали е вашата сбъдната мечта.

 

Начало