Начало / България / Подземните дворци на Родопите
Подземните дворци на Родопите

Подземните дворци на Родопите

В тази статия ще Ви запознаем с 5 от най-известните пещери в Родопите. Всяка от тях си има своя собствен чар, но затова в следващите редове.

Пещера “Ухловица” – една фантазия на 3,5 мил. години

Един от подземните дворци на Родопите е пещерата “Ухловица”, намираща се на 3 км източно от с. Могилица. Тя е една от най-старите пещери в региона, с много, красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. Природата в продължение на векове е създала една истинска феерия от коралити и хеликтити. Пещерата завършва със 7 невероятно красиви синтови езера, които рано напролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен леден водопад. Пещерата “Ухловица” се намира на 1040 м надморска височина, а температурата вътре в нея през цялата година е 10 – 11 градуса. Пътят до входа на пещерата е едно малко предизвикателство, което си струва да премете, за да се докоснете до загадъчната красота на пещерата. Ако все пак той ви се стори непосилен, можете да стигнете до там след една хубава разходка с кон по планинската пътека.

“Ягодинска” пещера – едно неспирно възхищение

“Ягодинска” пещера, красивата перла на Родопските пещери и най-дългата в Родопите, се намира в ждрелото на р. Буйновска и отстои на 2 км западно от с.Ягодина и на 8 км от с. Триград. Едно от забележителните образувания в пещерата е огромният сталактон, тежащ 3 тона, който се държи само на три основни точки. Пещерата ще ви плени със своите перли – единствени в Европа, образуванията с вид на леопардова кожа, дендритите, каменните рози, безбройните сталактити, сталакмити и сталактони. В Ягодинската пещера е открито и праисторическо жилище от 4 хилядолетие пр.н.е. Реставрацията му вече е приключила и вие можете да се докоснете до бита на енеолитннте жители.

“Дяволското гърло” – завладяващ хлад от тайнство

Пещера “Дяволското гърло” – един страховит свят. Ако сте от хората обичащи силните емоции то задължително трябва да слезете в бездната на пещерата, наречена не без основание “Дяволското гърло”. Тя се намира на 1,3 км северно от с. Триград. Водите на Триградската река, чрез поредица от водопади, най-големият от които е с височина 42 м, се вливат в най-голямата, благоустроена пещерна зала на Дяволското гърло. Бучащите водопади се редуват и поставят на изпитание смелостта на всеки, дръзнал да проникне в този страховит свят. Според една от легендите именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спася своята Евридика. Част от пещерата Дяволското гърло е благоустроена. Изкуствено прокопан тунел, дълъг 150 м, десетки прожектори, стотици стръмни стъпала и висящи мостове правят суровия подземен свят на Дяволското гърло достъпен за всеки, посетил Триградското ждрело.

“Надарска” пещера – район Могилица

Тя се намира на 6 км от пещерата “Ухловица”. Една красива пещера, която ще разкрие своите тайни само на тези, които се решат да влезнат в нея със специална екипировка. Пещера “Надарска” не е благоустроена и осветена. Попадайки вътре посетителят е обгърнат от тайнствения мрак на пещерата, прорязван само от трепкащия лъч на фенера в ръката му, улавящ причудливите форми от сталактити, сталакмити и сталактони.

 

“Харамийска” пещера – тръпката на пещерния екстремен туризъм

“Харамийската” пещера достъпът е само със специална екипировка, осигурена от ПК “Силивряк”. JIюбителите на екстремни преживявания, под водачеството на квалифицирани гидове и инструктори по пещерно дело, стигат пеша до подножието на пещерата. След това с алпийски въжета катерят 22 м, следва спускане – 43 м в отвора на пещерата и достигане до огромната зала, която се намира вътре, с размери 150/43 м. Целият тур трае 4-5 часа, т.е. една група дневно. Организаторите от ПК “Силивряк” ще увековечат дързостта на всеки, който пожелае, заснемайки цялото приключение на видео.

Начало