Начало / По света / Северна Америка / Поглед към Гранд каньон
Поглед към Гранд каньон

Поглед към Гранд каньон

Големият каньон е образуван от р. Колорадо и нейните притоци, прорязали пласт след пласт от колоритните седиментни скали на едноименното плато. Тази прочута по цял свят природна забележителност се намира в северната част на националния парк със същото име, създаден през 1919 г. в щата Аризона. Първият човек европеец, който вижда това природно чудо е Гарсия Лопес де Карденас през 1540 г. Най-младите скали от повърхностния пласт са се утаили на дъното на вътрешно море преди около 260 милиона години. Пътешествието към дъното на каньона разлиства много страници от геологичната история на Земята и преминава през различни скални пластове – червени варовици, пясъчници, глинести шисти и гранити, лежащи на дъното на реката, образувало се преди 1,7 милиарда години.

Но не миналото на планетата е най-вълнуващото на това необикновено място, а огромните размери на каньона с дълбочина от 1,5 км и гледки на разстояние от 16 км. Трудно е да си представите всичко това преди да сте го видели на живо. Скалите са оцветени в златно, оранжево и пурпурно, а водите на реката са червени от седиментните частици, които носят към морето.

Южната част на каньона е по-популярна, защото е по-достъпна, но в последно време се предлага и разходка със самолет над северната му част. Пешеходните екскурзии и разходки с мулета дават възможност да се запознаем със стените на каньона. Самолет или вертолет може да се наеме от Лас Вегас и Финикс Най-авантюристично настроените могат да се спуснат с лодка по течението на реката. Платформата за наблюдение Скайуок, намираща се на един от старинните каньони от северната страна на реката, е достъпна само при използване на автобусна екскурзия от западната част на Големия каньон или като част от туристическа обиколка с екскурзовод.

 

Начало