Начало / По света / Азия / Област Улинян, Китай
Област Улинян, Китай

Област Улинян, Китай

Гледали ли сте филма „Аватар”? С тази статия ще се пренесем почти в него. Улинян е изключително живописна област с площ от 26 000 хектара, намираща се в провинция Хунан. Там живеят няколко племенни групи. Преди около 3 милиарда години районът е бил дъно на древно море, а днешните ерозирани кварцитни пясъчникови колони са били моделирани от морските води. Днес тук се издигат към 3000 такива стройни образувания, като 1000 от тях се извисяват на повече от 200 м. Сред колоните се „вихрят” водопади и потоци, а езерца и рекички запълват дъната на дълбоките долини, пропасти и варовикови пещери. Районът е почти изцяло покрит с гори – 99 % от повърхността му е заета от растителност, включително и някои редки видове.

Националният горски резерват Шандзядзие е покрит с древна субтропична гора, в която има 191 вида дървета и множество цветя – орхидеи, азалии и гигантски планински лотоси, които изпълват въздуха с ухание. Уникалното омарово цвете може да смени цвета си по пет пъти на ден. Най-обширната област в парка се нарича „Суосию” и през нея от изток на зарад тече малка рекичка. Дъното на долината, покрито с жълтозелени и тъмнозелени шисти, контрастира с високите части на съседните склонове, обагрени в тъмночервено или в сивото на кварцита и шистите. Хуанлун (Пещерата на Жълтия дракон) се смята за една от най-големите в Китай. Тя е на четири нива и има подземно езеро, две реки, три водопада, 13 зали и 96 коридора.

Планинският резерват „Тиендзъ” се намира на много по-голяма надморска височина и е известен с причудливите си скалисти образувания и върхове. Те често са покрити с облаци и мъгли, които при вдигането си откриват чудно красиви гледки. Тук има два интересни скални моста, като единият от тях – Тиенся дий цяо (Мост през небето), е с дължина от 40 м, ширина 10 м и дебелина от 15 м. Издига се на 357 м над долината, поради което се смята за най-високия естествен мост в света.

 

Начало