Начало / По света / Австралия и Океания / Нова Зеландия – родината на маорите
Нова Зеландия – родината на маорите

Нова Зеландия – родината на маорите

Нова Зеландия предлага невиждано разнообразие от пейзажи: девствени фиорди, ледници, Нова Зеландиязелени пасища със стада овце, които пасат в полите на заснежените върхове, езера с кристална вода, вулкани и гейзери. Не случайно страната става декор на филма „Властелинът на пръстените”, чието действие се развива в приказен свят. Някой някога с право беше казал, че Нова Зеландия е целият свят в миниатюра. Страната е най-отдалеченото от Централна и Южна Европа кътче от света, а пътуването със самолет от България продължава повече от 30 часа.Traditional-Maori

Благодарение на отдалечеността си от Европа, Нова Зеландия е опазена от бурите на историята. Съдбата е милостива към новозеландците, въпреки че те страдат от комплекса, че са провинциалисти. Без причина обаче, понеже тази страна на контрастите може да служи за пример по много показатели. Тук за първи път е въведен принципът на равенството между местното население и новодошлите. Отново тук жените получават най-рано право на глас.

Маорите, първите господари на тези земи, нарекли Нова Зеландия ,,Аотеароа” – Страната на дългия бял облак.New Zealand Притокът на британски колонизатори векове по-късно позволява на поданиците на короната да наложат задълго волята си. И днес се казва, че новозеландците са no-англичани от самите англичани.

На Северния остров на Нова Зеландия човек не може да не се впечатли от маорските домове за срещи, прясно бояди­сани и обновени, богато украсени с орнаментални барелефи. Обитава­ни още от първите жители на тези земи, те олицетворяват духа на новото време. След дълги години на доминация на британската кул­тура, в Нова Зеландия се възражда вниманието към местните маори, които са 15% от населението на страната. Причината е проста – техният естествен прираст е два пъти по-голям от този на жителитеmaori greeting от англосаксонски произход.

През IX в. маорите пристигат в Нова Зеландия от Полинезия. До XVIII в. те са пълновластни
господари на островите. След това започва  нашествието   на британците. Маорите нямат никакъв шанс в сблъсъка с новодошлите. Само вярата в божествата, почитани от техните предци, им служи за закрила. В продължение на две войни (1845-1846 и 1860-1872 г.) маорите безуспешно се опитват за си върнат изгубените земи. Победени и изтласкани в няколко малки и бедни области, те скоро започват да изчезват.

С течение на времето белите колонизатори започват да проявяват интерес към местната култура на новата си родина, благодарение на което тя се възражда. Езикът, говорен днес от маорите, е английски, изпъстрен с чужди думи и дори със звуци от животинския свят.

Начало