Начало / По света / Северна Америка / Маккинли – първенецът на Северна Америка
Маккинли – първенецът на Северна Америка

Маккинли – първенецът на Северна Америка

denali-climbers-mtmckinley_2017_600x450Маккинли, най-високият връх в Северна Америка,се извисява над планинската верига Аляска  и е част от защитена зона. Тази област има по-голяма територия от щата Масачузец и оформя Националния парк „Денали “. Районът си остава див и непроменен, какъвто е бил по времето на неговите коренни жители — индианците от племето атабаска.

Върхът, издигащ се на 6194 м. височина, е кръстен на един от президентите на САЩ – Уилям Маккинли. Индиан­ците наричат планинския масив Денали (тоест „големият”) и това е официалното название на планина­та до началото на 80-те година. Тогава и Националният парк е наречен Денали.

Маккинли е най-високият връх на планините в Аляска, които в своята северна част се издигат рязкоMckinley от 1 000 до 6 000 метра, образувайки огромна скална стена. Дължината на планините в Аляска е 650 км. Те се простират от Канада на изток, до Алеутските острови, разположени край югозападната част на континента. Освен Маккинли има още няколко върха, които се издигат на височина от около 3 000 м. Суровият климат е причина по върховете над 900 м да няма никаква растителност: там не растат нито дървета, нито храсти.

Маккинли има свой собствен климат. Върхът е покрит от безброй ледници, които достигат 50 км дължина. Почти през цялата година тук духат сурови студени ветрове. Дните, в които внушителният връх не е покрит с облаци, са рядкост. Планината, разположена в средата на слабо заселена зона на щата Аляска, се радва на голяма популярност сред туристите. Той е част от т.нар. „Земна корона”, тоест от групата на най-високите върхове от всички континенти. B9PX_X00Great_viewМоже покоряването на „Короната” да не е сред най-тежките предизвикател­ства за алпинистите, но то привлича много смелчаци. За първи път българска експедиция покорява връх Маккинли през 1998 г. Боян Петров стъпва на върха през 2004 г., като става 17-ият българин, изкачил първенеца на Северна Америка, и първият, който прави своеобразен траверс, слизайки от Западното ребро. Уникалното при него е, че е на интензивно лечение с инсулин заради заболяването си от диабет. „Искам да покажа на всички хора с по-сериозни заболя­вания, че всичко зависи от тях”, казва Петров.

Начало