Начало / По света / Европа / Къде е Изумрудения остров?
Къде е Изумрудения остров?

Къде е Изумрудения остров?

Корфу е смарагдът на Йонийско море, където природата щедро е пръснала красиви местенца като Понтикониси (Мишия остров). Гъста зеленина пълзи към приказни бреговете с тихи заливчета и златни плажове, живописни Венециански селища изникват от маслинените горички. Корфу е миниатюрен земен рай.
Островът винаги е имал своите почитатели от Омир до Ксенофонт, от Казанова до Буонделмонти и други съвременни артисти от цял свят, които го обожават  и са запаметили неговата красота и причудливост в творби от световната литература, картини и гравюри. Митологията и историята на Корфу е много богата и тази напреднала древна цивилизация ражда творби от най-голяма величина.

Това е „Сферия” на Омир, кралството на  Феаките, ябълката на раздора между англичани, французи и венецианци, всички преминали през Корфу и оставили следи от своето присъствие. Корфу е като картина, към която всяка култура е прибавила малък художествен рисунък с четката. Над всичко, островът изпъква с веселия и брилянтен дух  на островитяните.
В миналото Корфу е бил кръстопът и място за претоварване на стоки. Благодарение на неговото разположение между изтока и запада днес той е място за отдих, развлечения и пълноценна почивка за неговите космополитни посетители. Фигурата на Одисей все още обикаля замъците и алеите на този красив остров, търсеща принцеса Навзикея. Магията на отминалите епохи разкрива един свят, който се докосва до душата и в същото време може да се почувства, че това е модерен остров, кипящ от живот и случки, под любящото око на неговите гостоприемни жители. Тук гостоприемството е сакрално задължение, така е било още от древни времена и желанието да предоставиш приятелско обслужване е едно от корфуцианските най-отличителни черти.

Град Корфу или Корфу таун – столицата на острова е един от най-привлекателните градове в Средиземноморието. Разположен в средата на източното крайбрежие, той е като малък полуостров издаден в морето. Неговата неповторима красота идва от невероятното съчетание на архитектурни елементи, останки от различни култури, събрани в едно цяло. Старият град е най-големият в Гърция “жив” средновековен комплекс. Живописните стръмни улички водят към паметници, византийски църкви, венециански стълби и облечени в мрамор фонтани.

Корфу е град на две крепости, от едната си страна е ограден от стара византийска крепост, преустроена и укрепена то венецианците през 1546 година, крепостта е отделена от града с дървен подвижен мост. От страната на стария порт е другата Новата или Бреговата крепост построена през 1576 година за защита от турските нападения. В града хармонично са обединени най-различни архитектурни елементи и останки то различните култури съществуващи на острова.
Една от най-големите забележителности на града е площад Спианад. Смята се, че в цяла Гърция няма равен на него по красота. В църквата Св.Спиридон се пази огромен сребърен саркофаг с мощите на светеца покровител на града. На острова всеки трети жител от мъжки пол се казва Спиридон (на гръцки Спирос). На Корфу може да посетите Археологическия музей, музей на азиатското изкуство, на византийските картини.В колоритното селце Гастури се намира дворецът Ахилео, който е бил лятна резиденция на австрийската императрица Елизабет (Сиси). Днес там могат да се видят много копия на гръцки статуи, две от които на Ахил, от където идва и името му. Панорамата, която се открива от двореца едва ли ще забравите някога.

На 26 км от столицата се намира Палеокастрица, най-красивото място на западното крайбрежие. Там се намира мъжкият манастир Зоодох Пигис (от 13 век), с действаща църква. В Палеокастрица е и “Бела Виста” от където се открива прекрасна гледка.

Гувия е разположена на лагуна на 8 километра северно от град Корфу. На времето тихо венецианско пристанище, а днес оживен порт. В Гувия има много плажове, развлечения и заведения.

Канони е прекрасно място само на 5 километра от Корфу, смята се за негово предградие. Тук се намира международното летище. Суматохата там е голяма, защото е приютил мегаскъпите 5-звездни хотели с частни плажове. От там тръгват водни таксита до Пондикониси (Мишия остров), където има древен манастир.

Дасия – гъсто засадена с маслинови горички местност, на 12 километра от столицата. Ако се окажете там ще намерите най-доброто за една почивка – магазини, ресторанти, таверни, барове. Най-голямата забележителност на този район са плажовете, където има всякакви водни спортове.

Плажовете на Корфу
Гръцките плажове са наградени със син флаг от Европейския съюз за чисто море и крайбрежие, което означава, че са най-добрите в Европа.
Морето е чисто, но помнете, че и най-прозрачната вода е на скалистите плажове, а най-топлата на пясъчните. Най-добрите плажове са в Палеокастрица, Нисаки и Агиос Георгио.

 

Начало