Начало / България / Крушунски водопади, с.Крушуна
Крушунски водопади, с.Крушуна

Крушунски водопади, с.Крушуна

Няма по–подходящ момент от пролетта или лятото за посещение на Крушунските водопади  – живописно място с дивна красота. Тук тюркоазените води и зеленината на природата се сливат в едно цяло и създават едно магическо, приказно усещане. А толкова малко хора знаят за тази природна забележителност, намираща се в едно малко българско селце наречено Крушуна!
Село Крушуна се намира там, където склоновете на Стара планина преминават в обикновени възвишения, от които започва Дунавската равнина. Отдалечено е на 34км. от окръжния град Ловеч в източна посока. Селото е в рамките на община Летница, в средното течение на река Осъм. Високи скали правят огромна подкова на ръба на Деветашкото плато. Името на селото идва от вид сокол „Коршун“, който съществува и до днес.
В южната част на селото се намира националният парк „Маарата“, който включва огромен скален масив и река Маарата. Водата на реката образува феноменален карстов водопад с височина 15 метра. Това е така нареченият Крушунски водопад, чиято живописност и разнообразна флора и фауна са притегателна сила за много туристи. Крушунските водопади са най-голямата в страната водна каскада с много прагове и водни басейнчета. Първото впечатление, с което може да остане всеки посетител е, че това място е като от филм за някакъв екзотичен остров. Стичащата се вода по скалите сякаш носи някакво приключение, а поточетата, образувани от бистрата вода на реката, вдъхват спокойствие и уют.
Главният водопад се спуска от височина 20 м., разделя се на няколко ръкава и създава още няколко водопада. Въздухът до водопада е влажен и наситен с водни капки. Местността е напълно непроходима. Без стълбите и направената екопътека не може да се стигне до извора на водопада. Той е скрит в едноименната пещера. До там води тясна пътека, която се провира под варовиковата скала.
В района са изградени много екопътеки, които Ви водят до местните забележителности. Наблизо се намира и Деветашката пещера, която е с най-голямото преддверие в Европа. Тя е най-голямата от 60-те пещери в района на Деветашкото плато. В района има още четири пещери: “Бонинската“ (Попската) – 2753м., „Водопада“ – 1995м, Урушка“ (Пройновска) – 1600м. и „Горник“ – 1080 м. Каскадата от езера и водопади във вътрешността на пещерите разкрива великолепието на подземната природа.
Освен като природна забележителност, районът е известен и с минералните извори, намиращи се в близост. Непосредствено до парк „Маарата“, в северната му част, има открита минерална вода, с дебит 16,5 л/сек, температура 58С и минерализация 11,5%. Нейния състав е анализиран и е с доказана ефективност за лечение на кожни, на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания.

Начало