Начало / По света / Африка / Конго – непознатата река
Конго – непознатата река

Конго – непознатата река

Конго, една от най-големите реки в света и втората по дължина река в Африка (след Нил), винаги е събуждала интереса на пътешествениците заради потенциала, който има като транспортен коридор. И днес тези скрити възможности очакват да бъдат използвани от човека. Тежките природни условия и икономическата изостаналост на този африкански регион са пречка за това.

Река Конго

Река Конго

Нейната дължина достига няколко хиляди километра и по-голямата част от течението й е покрито от вечно зелените екваториални гори.

Долината на р. Конго е едно от последните предизвика­телства към европейските пътешественици. В интерес на истината, португалските морепла­ватели откриват изворите на реката още през XV в., но изминават едва 200 километра по течението й. Не достигат по-далеч, тъй като се натъкват на непроходимо мочу­рище, което наричат Долината на магьосниците.

Хенри Мортън Стенли

Хенри Мортън Стенли

Чак през XIX в. сър Хенри Мортън Стенли, английски изследовател и журналист, достига до долината на р. Конго откъм изток. През 1871 г., по поръка на вестника, за който работи, той тръгва да търси Дейвид Ливингстън, изчезнал в Африка. Стенли изпълнява своята мисия и описва пълната с опасности експедиция в завладя­ващата книга „Как открих Ливингстън”. Пак под влияние на силните впечатления от пътуването към Конго е написана и завладяващата новела на Джоузеф Конрад „Сърцето  на  мрака”(1902). Тя е екранизирана през 1994 г. от режисьора Никълъс Рог, с Джон Малкович и Тим Рот в главните роли. От този роман на  места е вдъхновен и сценарият на известния филм на Франсис Ф. Капола „Апокалипсис сега”.

Басейнът на река Конго винаги е предизвиквал интереса на зооло­зите.

Река Конго

Река Конго

Това е единственото място в света, където през XX в. са открити непознати видове гръбначни живо­тни. През 1860 г. Стенли със сигурност е имал възможност да види окапита, които принадлежат на семейството на горските жирафи, но които биват научно описани едва през 1899 г. Трийсет и шест години по-късно е открит конгоанският паун. През 1919 г. пътешествениците съобщават за „морска котка” с размерите на домашна, която живеела в района на река Конго, но която оттогава никой не е виждал.

Начало