Начало / По света / Африка / Килиманджаро – леденият страж на Африка
Килиманджаро – леденият страж на Африка

Килиманджаро – леденият страж на Африка

Когато немският  пътешественик Йохан Ребман и сънародникът му, професионалният алпинист Крапф, съобщили през 1848 година за връх, покрит със сняг, в екваториалната част на Африка, видният географ Ернст Гюнтер писал: Сняг и лед на самия екватор, струва ми се, противоречи на всички закони на климатологията.

Килиманджаро е огромен вулкански масив, широк от север на юг 60 км и от запад на изток 90 км. Той се състои от три затихнали вулкана — Кибо, най-младия и най-високия от тях — 5895, Мавензи и Шира с останки от кратер.

Въпреки че Кибо е с постоянна снежна шапка върхът завършва с кратер с диаметър 1930 м и дълбочина 300 м. В така образувалата се депресия има вътрешен конус със следи от вулканична дейност. Вечният лед оцелява, като отделни ледени езици  се спускат до 4700 метра. Ето как двама    пътешественици описват едно слизане в кратера на Кибо:

Гигантската ледена  стена се издигаше от лявата страна и блестеше в лъчите на слънцето. Синевата на небето бе съвършено чиста, само около Кибо плаваха сребристи облаци, разбиващи се в неговите издатини. Под краката в дълбочината на кратера се открива удивителна картина. Над гладкото чудесно езерце се издигат два високи ледени пилона. Ледената повърхност на езерцето се е пукнала, парченцата лед са се разпръснали по цялата повърхност, а в парченцата на изчистеното водно огледало се отразяват причудливите ледени сталактити и сталагмити. Стените искрят от изумруди, а понякога лазурната синева напомня алпийските езера. Около един часа по обяд ние стояхме на дъното на огромен кратер, образуващ широка тераса по вътрешната окръжност на височината. Отрупан от всички страни с мощни ледени каскади, кратерът напомня замръзнал водопад. Непрекъснатият леден венец се разпростира откъм северната страна ката огромен многоетажен орган. Сребърните тръби на сталактитите, които ни се струват безкрайни, се изтеглят една над друга на около 200 метра. Капките на кристално чистата ледена вода се стичат по сталактитите и възбуждат желанието ни да ги докоснем с устни, напукани от слънцето и трескавото дишане. Неочаквано се сблъскахме с куп избелели кости. Самбонанга огледа внимателно черепа и гръбнака и каза, че това са кости на леопард, който е влязъл в кратера, но не е могъл да бе измъкне и е замръзнал. Взехме  черепа и няколко кости със себе си за спомен от Кибо.

Името на Килиманджаро е на езика суахили: калима — означава „планина”, нджаро — „божество на студа”, а според друго тълкувание — Сияещата планина.Борбата за покоряването на Килиманджаро, който е бил наричан африкански Монблан, продължила 40 години. Едва през 1889 година властвуващият над ледовете на Кибо планински дух Нджаро се смилил и африканският исполин бил покорен от Ханс Майер.Масивът на Килиманджаро е разломен от дълбоки речни долини, подхранвани от обилните валежи, идващи откъм Индийския океан. Освен лавовите полета за частта над 4200 метра е характерен ледниковият релеф.

Повече снимки в нашата ГАЛЕРИЯ

Начало