Начало / По света / Европа / Каскадните водопади на Ерисон, Франция
Каскадните водопади на Ерисон, Франция

Каскадните водопади на Ерисон, Франция

В края на природния парк “Горна Юра” край границата с Швейцария се намира едно от най-непознатите природни чудеса на Франция – каскадните водопади на Ерисон. Те са група от 31 водопада, през които на разтояние от 3,5 км се опичат намиращите се 600 м по-високо езера. Двата най-големи са Ветрилото и Големият скок. Названието Ерисон представлява комбинация от гръцката дума за свещено място и келтската дума за вода. Пътеката, тръгваща от град Дусие нагоре по долината на реката ви отвежда в красиви гористи местности, като шумът на падащите води постоянно се усилва. С приближането на водопадите той се превръща в истински грохот. Най-ниско разположен е водопадът Жирар, с воден пад от 35 м. Пътеката продължава нагоре и минава покрай следващите водопади – кой от кой по-красиви, за да излезе накрая при най-горния – Ветрилото. Реката се подхранва от планинските езера наоколо.

По различни пътеки можете да се изкачите до тях, както и до връх д’Егл, откъдето се открива чудесна панорамна гледка към целия район. Водите на Големия скок падат дълбока пропаст и можете да минете зад водната завеса. Синият вир е прозрачно синьо езеро, където водата, спускаща се по планинския склон, спира за миг вихрения си ход.

Ниско в долината, на скалистия бряг, се намира пещерата Лакюзон, докъдето можете да стигнете с кола. Ще са ви необходими туристически обувки, защото на места теренът е доста пресечен и хлъзгав. Разходката само в едната посока трае 2,5 – 3 часа. Най-доброто време  за посещение е в края на пролетта. Тогава водопадите са най-пълноводни и красиви.

 

Начало