Начало / По света / Канкун, Мексико – другото име на рая
Канкун, Мексико – другото име на рая

Канкун, Мексико – другото име на рая

Разположен на полуостров Юкатан, в щата Китана Роо, екзотичният мексикански град Канкун гордо се нарежда сред най-желаните и луксозни топ курорти на планетата. И определено има защо – той ще ви посрещне с безкрайни бели пасъчни ивици и кристално чисти тюркоазни води, които буквално ще ви отведат в рая. Тук има огромно изобилие от ултрамодерни първокласни хотели, яхт клубове, шопинг центрове, нощни клубове и дискотеки. Към тях прибавяме археологическите богатства и красивите дрвени руини, музеите на открито и Индиански пирамиди, които сякаш ни отвеждат в една далечна, мистична и толкова изнтригуваща цивилизация – цивилизацията на маите. През деня освен на мечтания релакс сред екзотика и красота, можете да се насладите на прекрасните условия за водни спортове – плуване, риболов, скуба дайвинг и гмуркане. Подарете си приятни разходки до слънчевия тропически остров Конзумел, който се намира недалче от Канкун и приказния курорт Плайа дел Кармен – все райски места, на които можете да се полюбувате на богатия подводен свят. Ако пък желаете да се докоснете до тази така необикновена и магична древна цивилизация на маите, можете да се включите в някой от организираните турове до древните руини. Всъщност земята на маите е включвала няколко мексикански щати, между които е Китана Роо, на който е разположен прелестния Канкун, но също така и страните от Централна Америка – Белийз, Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор. Едни от най-посещаваните руини и археологически останки, оставили следи от Маите са именно в Мексико – към тях се стичат милиони туристи от цял свят, за да се докоснат до тази уникална древна индианска култура. Канкун е чудесна отправна точка до всички тези културни богатства, така че ако сте на почивка в курорта, не пропускайте тази уникална възможност. Една от най-популярните екскурзии е до Чичен Итца – именно там се намират най-прочутите руини в Мексико –разгледайте Пирамидата на Пернатата змия, Игрището за топка, Обсерваторията, Площада с 1001 колони, Храма на ягуара, Свещения извор. Друга възможност да се доскоснете до тази магична древна култура, е да попътувате до Ушмал, считан за върхово архитектурно постижение на древните маи. Посещение на археологическите паметници – Пирамидата на магьосниците, Площада на монахините, Двореца на губернатора, Игрището за топка и др. Пътуване до Мерида – ‘белия град’, столица на провинция Юкатан. Посетете и археологическия район Тулум, специфичен с разположението си на брега на морето – заобиколен от крепостни стени, в които се открояват Замъка (най-голямата постройка в комплекса), Храма на Спускащия се бог, Храмът на фреските и Големия дворец.

Ако сте избрали Канкун за вашата екскурзия, ето какво може да видите:

Ценоти и пещери – Ценоти е дума, която може би ще чуете за пръв път тук в Мексико. Произхожда от “цонот” от езика на маите и в буквален превод означава бездна, пропаст. В действителност, ценотите представляват отвори на повърхността, които водят надолу под земята. Ако от научна гледна точка те са просто сладководни басейни под земята, образувани вследствие на ерозията на варовиковите скали, то за маите  те са били извор на живота, вход към отъвдното и място за общуване с боговете. На полустров Юкатан почти няма сладководни реки. В замяна на това, регионът има мрежа от подземни канали, достъп до които са именно сенотите. За авантюристично настроените туристи една от уникалните възможности в Канкун е гмуркането и изследването на тези чудни тайнствени ценоти и на техните скрити реки.

Природни паркове – разположени в джунглата, те предлагат много възможности за посетителите – плуване, гмуркане, етстествени акваурими, среща с диви животни. Най- известни са парк “Ксарет”, Аквариума “Хел-ха” и парк “Гарафон”.

Руините на Маите -Светът на Маите включва повече от 3 000 археологически обекта. Непосредствено до Канкун се намира Ел Рей (Кралят) -археологическа находка от посткласическия период. Обитавана е в периода от 10 до 16 век сл. Хр. и включва площади, заобиколени от постройки и няколко платформи, свързани с дълга пътека. Името на руините идва от открит там скелет, за който се предполага, че е  на последният крал на Маите.

Природни резервати – Рио Ларгартос, който е място за наблюдение на фламингота, Исла Контой – остров на птиците, Сиан Ка’ан Бисфера, който обхваща повече от милиони акри от джунглата.

Повече снимки в нашата ГАЛЕРИЯ

Начало