Начало / По света / Азия / Заливът Ха Лонг, Виетнам
Заливът Ха Лонг, Виетнам

Заливът Ха Лонг, Виетнам

Заливът Ха Лонг (Halong Bay) е невероятно магнетичен, загадъчен и уникален природен феномен, единодушно включен в листата на 33-те най-красиви залива на планетата.halong-bay-vietnam-sights Над 3000 невероятни острови с различна големина и форма се издигат над изумрудената кристална вода. Този райски кът е разположен в североизточната част на Виетнам, в пределите на провинция Куанг Нин, на около 160 км от столицата Ханой. В буквален превод Ха Лонг означава „Заливът на спускащия се дракон”. Името се свързва с легенда, според която прадедите на днешните виетнамци защитавали земите си от нахлулите китайски войни, когатона помощ им се притеклосемейство дракони. Те се спуснали от небето точно там, където сега се намира Ха Лонг и започнали да ги засипват със скъпоценни камъни. Паднали в морето,тези камъни се превърнали в множество острови и по-малки островчета, изградили защитна крепости тя спряла нашествениците.Halong-Bay-Vietnam-by-Thomas-Hirsch-2002-1024x768 Така хората успели да запазят своята територия и основали Виетнам. Драконовото семейство се влюбило в красивия морски пейзаж и трогнати от почитта на местните хорарешили да останат да живеят на Земята. Там,където лежи майката-дракон, сега се намира Ха Лонг, а където са децата й, се намира залива Ту Лонг. Опашката на дракона образува областта Бач Лонг Ви, която е известна с просторните си белопясъчни плажове на полуостров Тра Ко.
Заливът разполага със 120 км брегова ивица и близо 1 553 кв.км площ. Някои от островите са дом за плаващите селища на рибарите, които образуват нещо като воден град.Невероятните варовиковиформирования на островите напомнят на животни и хора, които не могатда се видятна друго място.HAN Halong Bay - boat trip2_b Днес около хиляда от тях имат имена. Районът е събрал и доста пещери, с внушителни сталагмити и сталактити, някои от които са високи над 20 м. Известните скални пещери са Hang Dau Go (Пещерата на дървените стълбове), която е и най-впечатляваща, Hang Bo Nau (Пещерата на пеликаните), Hang Trinh Nu (Девойката), Hang Sung So(Пещерата на благоговението), Dong Hang Hanh, Dao Tuan Chau , Qua Chuong (Камбаната), Con Voi (Слонът), Thien Cung Вповечето случаи и за тях има местни предания и легенди.
Друго характерно за Ха Лонг са островните езера във варовика; такъв е остров Дау Бе, който има 6 езера.В Халонг има няколко хубави плажа, отлични за плуване и гмуркане. Особено атрактивен е известният плаж Бей Чей „Bai Chay”, чието име се превежда като “изгорен”, навярно заради тъмния пясък по бреговата ивица. Наименованието на плажа също е свързано с легенда. Тя гласи как през далечната 1287 г. монголците нападнали виетнамците и опожарили крайбрежната ивица, която тогава била покрита с гъста гора.От Бей Чей може да се наеме лодка, за да се разгледа цялата удивителна красота на Ха Лонг.
През 1944 г.заливът ХаЛонг става част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Начало