Начало / По света / Австралия и Океания / Езерото Таупо, Нова Зеландия
Езерото Таупо, Нова Зеландия

Езерото Таупо, Нова Зеландия

Под северната половина на езерото Таупо се крие огромен вулкан. През последните 330 000 години той е изригвал безброй пъти, но никакви следи не са останали от тези събития, защото или последиците са били зали­чавани от други геоложки процеси, или следите са потъвали във водите на Таупо. Изригването довело до образуването на вулканичната калдера (наречено Изригването Оруануи), се е случило се преди 26 500 години, но може и преди това на същото място да е съществувало по-старо езеро. Най-скорошното изригване е било преди 1800 години и при него вулканичната пепел и пемза се разпиляла по целия Северен остров и на места се е натрупала на височина до 5 м.

Вулканичният характер на района си личи и от безбройните геотермални  явления – минерални извори, гейзери и клокочещи кални езера, като например това при Вайракеи, близо до северния бряг на езерото.

Това, което е останало обаче от страшното минало, е красивата при­рода, заобикаляща най-голямото сладководно езеро в Нова Зеландия – гористи планински склонове и вулканични върхове в далечината. По кристалночистите води на езерото е удоволствие да се кара каяк или да се управлява платноходка, а в околностите на брега има много пешеходни маршрути, скиорски писти през зимата и места за наблюдение на дивите животни. Един ден вулканът може отново да изригне, но дотогава това място ще продължи бъде вълнуващ шедьовър на природните сили. Най-доброто време за посещение е от пролетта до есента. Ако решите да отидете не пропускайте и лунните кратери при Вайракеи.

 

Начало