Начало / По света / Австралия и Океания / Бора Бора, Френска Полинезия – близо до рая
Бора Бора, Френска Полинезия – близо до рая

Бора Бора, Френска Полинезия – близо до рая

Бора Бора (Bora Bora) е малък остров заобиколен от бариерен риф и лагуна. Той е част от Дружествените острови на Френска Полинезия, като в центъра му има изгаснал вулкан. Площта му е 29.3 квадратни километра и има население от 8880 човека. Намира се на около 230 километра северозападно от Папеете, столицата на Френска Полинезия. Оригиналното име на таитянски език е „Pora Pora“ като в превод означава „първороден“. Други имена, с които е бил през 18 и 19 век са „BollaBolla“ и „BolaBolla“.

Производствените продукти, които се получават на него са от кокосовите дървета и това, което предлага морето там. Островът за първи път е обитаван около четвърти век от полинезийци, като европейците го посещават за първи път през 1722 година водени от Jakob Roggeveen, а Джеймс Кук го наблюдава от кораба си през 1769 година, като през 1977 година стъпва на него. През 1822 година е построена първата протестантска църква, а през 1842 година е обявен за френска територия. Много американци остават да живеят на него след втората световна война, когато островът е бил стратегическа военна база. Официалните говорими езици са френския и таитянския, но също повечето от тях добре владеят и английски.

Днес островът като приходи разчита най-вече на туризма. През последните няколко години са създадени няколко острова около лагуната, като първите бунгала на стълбове във водата са построени преди 30 години. Днес, когато подобни бунгала се видят на снимка или видео всеки прави асоциация с Бора Бора, като те са му станали нещо като запазена марка. Според бунгалото цените варират от нормални (не за обикновения българин) до много скъпи според луксовете, които те предлагат. Повечето туристически забележителности са във водата, но може да посетите и някои останки от Втората световна на сушата. Като туристи най-много са американците, японците и европейците. Самият транспорт на острова се извършва от само един автобус, който се движи от единия край на острова до другия на всеки час. Също има и малки колички, които може да наемете или велосипеди, ако не искате да ползвате автобуса, а за всички любители на гмурканията това е позволено около лагуната. Приказната природа и невероятните гледки го правят предпочитана дестинация за всеки, който може да си го позволи.

Повече снимки в нашата ГАЛЕРИЯ

 

Начало